Modernistisk magi i Indiana

En Indianapolis-familie med en historisk tilknytning til moderne arkitektur fant inspirasjon til sitt nye hjem i et stykke land, en nærliggende by og en Eero Saarinen-kreasjon.

Chandler-familiens hjem i Indianapolis, designet av arkitektfirmaet Deborah Berke Partners. Det 3500 kvadratmeter store hjemmet sto ferdig i 2016.Kreditt...Kevin Miyazaki for The New York Times

Støttet av



Fortsett å lese hovedhistorien

Noen hjemmebyggingsprosjekter starter med en kløe for mer plass. Andre med en forkjærlighet for tilpasning. Et hus som ligger lavt og lener seg over en humpete flekk i Indianapolis begynte med en løpetur i skogen.

I årevis hadde Bryan Chandler, presidenten for et kommersielt eiendomsfirma og en løper, kuttet over en pakke med land som ble skåret av en bekk og kronet av en 40 fots høyde. I 2012, på en av turene sine, oppdaget han at eiendommen var til salgs og kjøpte den.

Men hva skal man gjøre med det? Han og kona Mary bodde med sine tre barn i et hjem i tradisjonell stil fra 1950-tallet i Indianapolis. Vi var ikke ute etter å flytte fra huset der vi hadde hentet barna våre hjem fra sykehuset, husket Chandler. Men vi hadde snakket en stund på ubestemt tid om en dag kanskje å bygge et moderne hus.

Ms. Chandler har en historisk tilknytning til moderne arkitektur, som administrerende direktør for Cummins Foundation . Stiftelsen ble grunnlagt i 1954 av J. Irwin Miller, styreleder i Cummins Engine Company, og ansporet til transformasjonen av nærliggende Columbus, Ind. , til en modernistisk utstillingsplass ved å betale arkitektoniske avgifter for noen av de mest utmerkede offentlige bygningene.

Bilde Berke kalte Chandler-kjøkkenets blå keramiske flisevegg som en spiss av hatten til en blå glassmosaikkvegg på kjøkkenet til Miller House of Columbus, Ind., som ble fullført av Eero Saarinen i 1957.

Kreditt...Kevin Miyazaki for The New York Times

Bilde

Kreditt...Kevin Miyazaki for The New York Times

Blant husene som interesserte Chandlers var Millers egen bolig , en flattoppstruktur av stål, skifer og glass ferdigstilt i 1957 av den finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen . Det hjalp oss å forestille oss hvordan en familie kan bo i et moderne hjem, sa Mr. Chandler.

Da paret begynte å lete etter en arkitekt, spurte de en Cummins-kollega som var kunnskapsrik om design for navn.

Han ga dem bare én: Deborah Berke . En utøver av følelsesmessig intelligent minimalisme som også er dekan ved Yale Universitys arkitekturskole, Ms. Berke og hennes 2006 Irwin Union Bank-filial figurerer i handlingen til Columbus, en ny spillefilm om byen og dens akkumulering av modernistisk arkitektur. I år fullførte hun Cummins Distribution Headquarters, et kompleks med blandet bruk i sentrum.

Ms. Berkes design for Chandlers fremkaller Miller Houses strategiske gjennomsiktighet med glassvegger, bruken av veltalende materialer og det overhengende flate taket.

Bilde

Kreditt...Tony Cenicola/The New York Times

Det 3500 kvadratmeter store Chandler-huset, i likhet med Miller House, har separate vinger for foreldre og barn, med et stort fellesrom i mellom. Kjøkkenet har en blå keramisk flisvegg som Ms. Berke kalte en spiss på Miller-kjøkkenets vegg av blå glassmosaikkfliser.

Begge husene følger en større modernistisk agenda for å løse opp grensen mellom inne og ute, gjøre utsikten om til sakte transformerende kinetiske kunstverk og berolige så vel som ly. Men uansett hvor mye Chandlers beundret Miller House, ville de ikke ha en kopi av det, åpenbart, sa Berke. Det hun tilbød var tilpasset deres behov og den bemerkelsesverdige siden.

Fullført i fjor høst for omtrent $300 per kvadratfot, sitter den sinkpanelde strukturen med mahogni-innrammede vinduer på toppen av eiendommen. En buet innkjørsel fører fra veien gjennom eik, platan, lønn og valnøtttrær, og landet bak bygningen faller raskt ned i en eng.

Midtpunktet i interiøret er en stue/spisestue med lange strekk på hver side av termisk effektivt glass. Denne plassen er delt av en veggpanel i hjertefuru og en kubikkplass av samme materiale, der kjøkkenet er gjemt. Mr. Chandler hentet veden fra bjelkene til en demontert bakepulverfabrikk fra 1900 i Terre Haute, Ind.

Huset har også mange små, private rom. Chandlers ba om hans og hennes hjemmekontorer og et soverom og bad for hvert av barna deres, nå i alderen 19, 18 og 14. Vi har stort sett samme plass som barna, sa Chandler, og la merke til at badene bare er store nok til å manøvrere seg inn uten å treffe en albue eller et hode, og at fjernsyn er forbudt fra soverommene, og gjeter familiemedlemmer inn i fellesområdene.

Bilde

Kreditt...Kevin Miyazaki for The New York Times

Bilde

Kreditt...Kevin Miyazaki for The New York Times

Utsikten endres fra rom til rom, større i de offentlige rom og tettere innrammet i private. De endrer seg også drastisk fra sesong til sesong. Indiana, påpekte Ms. Berke, svinger mellom snødekte panoramaer og varmt sommergrønt. Perspektivene utnytter - og huset er isolert mot - begge ytterpunkter.

Rundt bygningen, under takoverhenget, er et anlagt område som Ms. Berke kaller sokkelen. Uregelmessig i overflaten (noen deler er asfaltert i kalkstein, andre plantet med pachysandra, og en veldig liten bit blir konsumert av en utendørs dusj), bremser og jevner sokkelen overgangen mellom interiør og eksteriør.

Det er her, på en frodig terrasse, familien suger til seg morgenstråler eller ser rådyr dukke opp fra skogen for å beite om kvelden. For Chandler var hovedoppdraget en visceral forbindelse mellom bygningen, beboerne og utendørs. Og faktisk er det samspillet - sollyset i huset, dørene som alle åpnes, måten vi går inn og ut til terrassen og ser på den skallete ørnen som flyr over engen - virkelig måten vi lever på, hun sa.